Poți să vezi, în premieră, cum arată suprafața unei comete
Agenția Spațială Europeană a oferit o imagine detaliată prin care noi să înțelegem mai bine noțiunea de cometă. Mai exact, Rosetta, sonda agenției, a surprins ce se întâmplă pe suprafața unei comete, prin intermediul unui GIF.
Agenția spațială Europeană a folosit imaginile capturate de Rosetta și a creat un GIF care arată ce se întâmplă pe suprafața cometei. Cometa analizată este 67P / Churyumov-Gerasimen și a fost în centrul atenției timp de doi ani, atunci când sonda spațială s-a învârtit în jurul ei. Rosetta s-a prăbușit în septembrie 2016.
Suprafața cometei pare să semene cu o furtună de zăpadă. Ceea ce vedem este atmosfera prăfuită a cometei, iluminată de Soarelui. Suprafața acesteia este de aproximativ 13 kilometri, iar imaginile capturate de camera OSIRIS care alcătuiesc GIF-ul au fost preluate în aproximativ 25 de minute.
GIF-urile s-au dovedit a fi populare pe internet, captând mult mai ușor atenția oamenilor. Astfel, mai multe obiecte spațiale au fost tratate și arătate lumii prin intermediul GIF-urile. În orice caz, Mark McCaughrean, consilier senior pentru știință și explorare la Agenția Spațială Europeană, a explicat ce anume vedem în imagine.
El a confirmat că obiectele sunt stele. Camera OSIRIS a fost îndreptată către constelația Canis Major și a capturat câteva grupuri de stele, ca NGC 2362 (în vârful imaginii) și NGC 2354 (aproape de mijloc).
Câmpul stelar care se mișcă vertical când cometa se rotește și sonda se mișcă, combinat cu praful care se învârte în apropierea camerei, dă impresia că Rosetta trece printr-o furtună de zăpadă. Rezultatul final arată ca un film vechi, ca atunci când zăpada cade în tăcere pe o stâncă, iar camera se îndepărtează.
Rosetta a fost cea de-a treia misiune de bază a Agenției Spațiale Europene. Observațiile sondei au fost cheia pentru descoperirea că apa de pe Pământ nu provenea de la comete. Ultima imagine pe care Rosetat a trimis-o acasă înainte înainte să se prăbușească a fost capturată la numai cinci metri deasupra suprafeței cometei.